FAQ
Waarom rauwe voeding geven aan je hond?

Rauwe, vriesverse voeding is best voor de gezondheid van je hond. Gebruikers van rauwe voeding weten dit reeds geruime tijd, zien het aan hun hond en ook academische onderzoekers geven dit nu aan. Het stimuleert de darmflora (Sandri et al., 2017 ), je hond krijgt er een mooiere vacht van (Hielm-Bjorkman et al., 2013) en het zorgt voor een gezonder gebit (Liesegang, 2016).

Bij Barf Buffet gebruiken we bovendien enkel ingrediënten van uitzonderlijke kwaliteit, geen afval, en dat zie je direct in de verminderde ontlasting van je hond.

Bijkomend is het heel smakelijk, en laat het je hond ongezien kwispelen gedurende zijn eetmoment, een directe indicator van waardering door je viervoeter.

Finaal is het zonder twijfel de meest natuurlijke voeding: zonder verhitting van de eiwitten, zonder bewaarmiddelen, zonder smaakstoffen en zonder kleurstoffen.

Bot of geen bot?

Wens je bot (afkomstig van BARF BUFFET® Kalkoen Karkas) als calcium bron te gebruiken in de maaltijd voor je hond of wens je de nodige calcium te halen uit de BARF BUFFET® VitaMin?

Bot afkomstig van kalkoen karkassen heeft het voordeel dat het een volledig natuurlijk product is. Veel BARF gebruikers zweren bij deze 100% natuurlijke aanpak. Wij malen onze kalkoen karkassen met het kleinst mogelijke wolfmes om op deze manier het risico op verwonding in de slokdarm of de maag tot een minimum te herleiden.

Toch is voorzichtigheid bij het gebruik van bot aangeraden, vooral dan voor de kleinere rassen alsook voor honden die een eerste keer rauw vlees gebruiken. We raden startende rauw voer gebruikers zowiezo aan om eerst te starten met recepten zonder bot en pas na 1 maand rauw voeren eventueel bot in te zetten. Eigenaars van kleinere rassen (volwassen doelgewicht <5kg) raden we af om BARF BUFFET® Kalkoen Karkas op te dienen.

Daarnaast weten we dat de opneembaarheid van calcium uit bot niet gelijk is als die van calcium uit BARF BUFFET® VitaMin. Dit betekent dat honden soms meer calcium zullen opnemen uit bot, soms minder. Daarom raden we het gebruik van bot zowiezo af voor puppies (voor wie een correcte opname van calcium van essentieel belang is) en voor andere honden voor wie het van essentieel van belang is om de juiste Calcium / Fosfor opname te krijgen.

Advies: Wat u ook doet, in geval u bot wenst te gebruiken raden we aan om maximaal ¼ van de totale dagelijkse hoeveelheid te laten bestaan uit BARF BUFFET® Kalkoen Karkas. Daarnaast wordt het gebruik van bot afgeraden bij kleine rassen (volwassen doelgewicht <5kg), pups en honden die minder dan een maand op rauwe voeding staan.
Veggies of geen veggies?

Wens je groenten en fruit (afkomstig van BARF BUFFET® Veggie) toe te voegen aan de maaltijd van je hond of wens je voor een pure vlees maaltijd te gaan?

Fruit en groenten zijn een natuurlijke bron van koolhydraten, ruwe vezels, vitamines (A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, E, K, ...) en mineralen (Kalium, Fosfor, Calcium, Natrium, Magnesium...). Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor de ontwikkeling van je hond. In de natuur vindt de wolf deze grotendeels terug in de maaginhoud van zijn prooi en het is dan ook van essentieel belang dat je hond van tijd tot tijd zijn portie groenten en fruit krijgt.

Sommige baasjes wensen vaak 100% vlees te geven. Dit kan, voor zover je niet vergeet om toch af en toe wat groenten en fruit bij te geven.

Advies: In geval u BARF BUFFET® Veggie wenst toe te voegen raden we aan om maximaal ¼ van de totale dagelijkse hoeveelheid te laten bestaan uit BARF BUFFET® Veggie.
Welke dierlijke eiwitbron?

Het BARF BUFFET® gamma bevat diverse vlees mixen, die allen gebruik maken van een unieke dierlijke eiwitbron. Alle producten die we gebruiken zijn afkomstig van lokale slachthuizen en uitsnijderijen en waren geschikt voor humane consumptie vooraleer ze voor onze productie bestemd werden.

Momenteel hebben we drie vleesmixen:

  • BARF BUFFET® Kip mix: bestaat uit 75% spiervlees, harten, huid en lever. Deze mix is licht verteerbaar en ideaal geschikt voor actieve honden.
  • BARF BUFFET® Rund mix: bestaat uit 32% hart, 30% pens, long, lever en vet. Dankzij de aanwezigheid van pens stimuleert deze mix de darmflora van uw hond en is het bovendien enorm smakelijk.
  • BARF BUFFET® Paard mix: bestaat uit 37% tong, 31% spiervlees, long, buikvet en lever. Deze mix is uitermate geschikt voor honden met een voedingsallergie.
Advies: Tenzij uw hond voor een wel bepaalde reden de ene boven de andere vlees mix nodig heeft raden we aan om zoveel mogelijk te variëren tussen de diverse vleesmixen. Paard is bijvoorbeeld onder meer rijk aan alfo-linoleenzuur, de rund mix aan ijzer, de kip mix aan linolzuur. Mengen zorgt in dit geval voor de optimale balans.
Hoe wordt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADHV) van een hond bepaald?

De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Voeding (ADHV) voor uw hond wordt bepaald door 3 factoren:

  • De activiteitsgraad van je hond
  • Het calorie gehalte van de grondstoffen die je wenst te gebruiken
  • Het doelgewicht van je hond

Onderstaande tabel geeft de ADHV (in gram) weer in 3 verschillende scenario’s.

Voorbeeld: Heb je hond met een doelgewicht van 20kg, een gemiddelde activiteitsgraad en wens je hem een maaltijd voor te schotelen die bestaat uit ¾ vlees en ¼ fruit en groenten, dan bedraagt zijn aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding 540g. Stel echter dat diezelfde hond eerder een huishond is die enkel vlees eet, dan volstaat 380g.
Hoeveel premix dien je te geven aan je hond?

De hoeveelheid premix die je dient te geven, uitgedrukt als % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voeding, is afhankelijk van het al dan niet gebruiken van bot en / of groenten en fruit. In Barf Buffet® VitaMin zit o.m. calcium alsook diverse vitamines die van nature uit aanwezig zijn in fruit en groenten. Gebruik je geen bot, dan is het evident dat je meer Barf Buffet® VitaMin dient te gebruiken.

Het toe te voegen % kan variëren van 1,20% tot 2,60% en wordt in onderstaande tabel weergegeven.

Voorbeeld: Hierboven hebben we gezien dat voor een hond met een doelgewicht van 20kg, een gemiddelde activiteitsgraad aan wie we een dieet van ¾ vlees en ¼ fruit en groenten geven, de ADHV 540g bedraagt. Stel dat we geen bot gebruiken in onze ¾ vlees, dan dienen we 1,6% premix te gebruiken. Op een ADHV van 540g betekent dit 8,6g, hetgeen overeenstemt met 2,2 schepjes (van 4g)

 

Om het voor jullie makkelijk te maken hebben we een simulator gemaakt die handig in gebruik is. Test hem en laat ons gerust weten hoe het werkt!

Mag je BARF BUFFET® toedienen aan pups?

We raden het gebruik van BARF BUFFET® bij pups af, omdat een correcte inname van mineralen en vitamines kritisch is voor de ontwikkeling van de pup. De implicaties in geval van een foutieve samenstelling van het dagelijkse dieet is te groot bij deze jonge hondjes. We verwijzen dan ook graag naar de complete, rauwe, vriesverse voedingen van Wolf’s Menu (www.wolfsmenu.com) of Jolipet (www.jolipet.com) voor een aangepaste, complete voeding voor pups.

Mogen we ook zonder premix werken?

Een groot aantal ervaren BARF gebruikers werken zonder premix. Ook in de beschikbare literatuur zal je hier meer over terugvinden. Deze gebruikers gaan ervan uit dat, net zoals voor een wolf, alles in de natuur aanwezig is om de hond te voeden. Voorwaarde is dan wel dat er op weekbasis meer dan 5 verschillende dierlijke eiwitbronnen dienen aangeboden te worden, waaronder wit vlees, rood vlees en vis.

Deze dierlijke eiwitbronnen hebben we momenteel niet in ons Barf Buffet® hamburger assortiment. We zouden dan ook aanraden om BARF BUFFET® VitaMin te gebruiken indien u uw hond uitsluitend volgens het BARF BUFFET® systeem zou voeden. Voor meer info over de aanbevolen hoeveelheden verwijzen we naar onze Barf Buffet® simulator.

Kan je de BARF BUFFET® worsten gebruiken in de simulator?

Momenteel niet. De verschillende BARF BUFFET® vlees mixen in hamburger vorm zijn zodanig samengesteld dat ze makkelijk in gebruik zijn in de simulator om tot een complete voeding te komen. We werken er evenwel aan en op termijn zullen ook de worsten meegenomen kunnen worden. Houd deze website in het oog voor updates.

Hoe kan je de BARF BUFFET® worsten compleet maken?

Op zich zijn de BARF BUFFET® worsten een aanvullende voeding, dit wil zeggen dat de worsten op zich niet compleet zijn. BARF ervaringskundigen weten evenwel dat door op wekelijkse basis 5 dierlijke eiwitbronnen te mengen, waaronder wit vlees, rood vlees en vis, je uitkomt op een complete voeding.

Zie hieronder het aantal dierlijke eiwitbronnen per BARF BUFFET® worst:

  • BARF BUFFET Kip Rund Worst (1kg) > 3 dierlijke eiwitbronnen: kip, rund en zalm (afkomstig van zalmolie);
  • BARF BUFFET Kalkoen Worst (1kg) > 2 dierlijke eiwitbronnen: kalkoen en zalm;
  • BARF BUFFET Lam Kalkoen Worst (1kg) > 3 dierlijke eiwitbronnen: lam, kalkoen en zalm;
  • BARF BUFFET Eend Worst (1kg) > 2 dierlijke eiwitbronnen: eend en zalm;

Door dus bijvoorbeeld op 1 week de BARF BUFFET Kip Rund Worst en BARF BUFFET Lam Kalkoen Worst op te dienen geef je je hond 5 verschillende eiwitbronnen op 1 week, waaronder wit vlees, rood vlees en ook vis.

Kan je BARF BUFFET® runderpens gebruiken in de simulator?

Er zit reeds runderpens verwerkt in de BARF BUFFET® Rundmix. In die zin is het niet nodig om ook afzonderlijk nog runderpens toe te voegen als onderdeel van een volwaardig dieet. De BARF BUFFET® Runderpens werd dan ook ontwikkeld voor baasjes die van tijd tot tijd een stukje runderpens als snack wensen te geven aan hun hond. Beschouw het gerust als een Yakult voor je hond om zijn darmflora te stimuleren.

Hoe omgaan met rauwe voeding: veilig voeren?

Vriesverse voeding is een natuurlijk, organisch product waar leven in zit. Dit leven vindt zijn oorsprong in het niet verhitten van onze dierlijke ingrediënten gedurende ons productieproces. Doordat we onze ingrediënten niet verhitten is de kwaliteit van onze dierlijke ingrediënten, ons rauw vlees, van uiterst belang. Dag in dag uit doen we ons uiterste best om onze ingrediënten zoveel mogelijk lokaal aan te kopen, bij leveranciers waarmee we een goede relatie onderhouden en in wie we vertrouwen hebben. Enkel op die manier kunnen we de kwaliteit van onze producten garanderen.

En dit niet verhitten heeft tal van voordelen voor honden. Het zorgt ervoor dat onze voeding boordevol natuurlijke vitamines zit en dat onze eiwitten niet worden gedenatureerd. Bovendien maakt het dat onze vriesverse voeding uiterst smakelijk is voor je viervoeter, zonder dat we smaakversterkers toe moeten voegen. Tevens biedt het baasjes de mogelijkheid om te zien wat er werkelijk in de voeding zit.

Daarnaast bevat niet verhit vlees bacteriën (zoals alle rauw vlees, ook dat voor menselijke consumptie). Een groot aantal van die bacteriën bevorderen de darmflora van uw hond, zoals in 2017 werd bevestigd door een academische paper van de Universiteit van Udine (1).

Hierdoor wordt de weerstand van de hond verhoogd en kunnen de voedingsstoffen in de voeding beter worden opgenomen. Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën dus niet ziekmakend. Bij mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met minder weerstand, kunnen deze bacteriën wel tot problemen leiden. Het is daarom aangewezen om de nodige voorzorgen te nemen, net zoals met rauw vlees voor humane consumptie:

  • Bewaar ten allen tijde de koude keten na aankoop en stop bij thuiskomst de voeding zo snel mogelijk in de diepvries;
  • Ontdooi de voeding steevast in de koelkast (circa 12 uur) of in de heteluchtoven (20 min. op 50 °C), nooit op de keukentafel;
  • Was je handen voor en na het toedienen van de voeding;
  • Maak het voederbakje nadien steeds schoon met ontsmettingsmiddel;
  • Gooi eventuele restjes weg in de vuilnisbak;
  • Laat je gezicht nooit aflikken door je hond nadat hij of zij heeft gegeten;
  • Raap uitwerpselen steevast op met een handschoen;
  • Houd kleine kinderen uit de buurt van rauwe voeding;

Het zijn voor de hand liggende handelingen wanneer we omspringen met rauw vlees voor menselijke consumptie, en dus zijn deze evenzeer van toepassing voor onze diervoeding. Wenst u evenwel alle pathogene kiemen te doden, dan is het aangeraden om de voeding tot in de kern te verwarmen boven de 65 °C, en dit gedurende minstens 1 minuut, liefst in de oven. Wanneer u voor verhitting opteert, dan verliest u een aantal van de voordelen die verbonden zijn aan rauw voeren maar is het nog altijd stukken beter dan uw hond louter inferieure voeding te geven die onder hoge druk en temperaturen boven de 200 °C is bewerkt!

In geval u bijkomende vragen zou hebben, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen via info@barfbuffet.com.

(1) SANDRI M. etal, Raw meat based diet influences faecal microbiome and end products of fermentation in healthy dogs, BMC Veterinary Research, 2017